Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Maija dzimusi un augusi rīdziniece, viņas vīrs Māris arī bijis pilsētnieks. Viņu bērni - piecgadīgā Eleonora un trīsgadīgais Otto - gan sevi sauc par pilntiesīgiem lauciniekiem, jo viņu vecāki pirms pāris gadiem pieņēmuši svarīgu lēmumu - no galvaspilsētas pārcelties uz Maijas vectēva mājām “Kuģukalni”, kas atrodas vien mazu gabaliņu no Jēkabpils.

Ģimenes studiju Leišavnieki priecē gan ar savu dzīves pieredzi, gan nesen kā apgūto kokles spēli, kā arī cienā ar spēcinošo kokteili, saldo biešu zupu un stiprinošo grūbu putru.

Tā, kā Leišavnieki nelieto sāli un cukuru, kā arī no savas ēdienkartes izslēguši gaļu, tad gaidāms aizraujošs ceļojums viņu virtuves pasaulē.

Spēcinošais zaļumu kokteilis

Vajadzēs: ķirbju sēklas, linsēklas, saulespuķu sēklas, saldētas zemenes (laikā, kad nav svaigu ogu), jāņogas, mellenes, plūmes (arī saldētas, plūmēm pirms saldēšānas Maija izņēmusi kauliņus), dilles, pētersīļi, spināti, biete, medus, silts avota ūdens.

Visu sablendē un bauda pirms maltītes. Vai arī tad, kad mieru nedod izsalkums, vai kārojas kāda vitamīnaJ

Grūbas ar dārzeņiem

Vajadzēs: krūzi grūbu, sīpolu, burkānu, kabaci, ūdeni.

Pagatavošana: grūbas izmērcē un izvāra. Maijas vārīšanas recepte ir tāda:  tiklīdz ūdens sāk vārīties, tā katlu ar grūbām viņa  novieto siltumā, proti, satin segās, dvieļos, džemperos. Pēc aptuveni pusstundas tās ir piebriedušas. Pa tam lāgam apcep sīpolus un burkānus, izsutina kabaci un visus apsutinātos dārzeņus iemaisa gatavajās grūbās.

Vieglā biešu zupa

Vajadzēs: bietes, sīpolu, burkānus, cidonijas, ūdeni, smaržīgos piparus, pārējās garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana: apcep katlā smalki sagrieztus sīpolus un rīvētus burkānus, kad tie apcepušies (Maijas gadījumā apsutinājušies), pievieno rīvētas bietes. Visu apcep un lej ūdeni, liek garšvielas, pēc smaržas un noskaņojuma.

Smaržīgos piparus pievieno beigās. Noslēgumā zupu bagātina ar rīvētām cidonijām.